Enrique Villarreal, més conegut com “El drogas”, és tota una institució dins del món del rock estatal. El músic basc, al capdavant del grup Barricada durant 30 anys, ha sigut la veu d’una extensa generació i aquest estiu el tindrem al Pinar en el 40 aniversari de la banda navarresa. L’actuació, una de les últimes d’aquesta gira especial d’aniversari, es basarà en un repertori exclusiu de les seues cançons en els anys de Barricada.
La banda britànica Sham 69 es va crear a Hersham l’any 1976 pel cantant i lletrista Jimmy Pursey i s’emmarca dins de la primera onada del punk. Proletaris i orgullosos van cultivar molts èxits i van tenir una gran influència en el street punk i Oi! posteriors. 50 anys i diverses refundacions després, l’essència és la mateixa i els seus directes continuen sent igual d’explosius. Un ampli repertori de cançons que ens recorden que “If the kids are united ” tot és possible.
Boikot és una banda de punk originària de Madrid que beu també de les influències del rock, l’ska i la música balcànica. Editen els seus primers discos a principis dels anys 90 i des d’aleshores no han parat de fer música i actuar als diversos continents. En aquesta tercera edició de Concerts del Pinar podrem gaudir d’èxits com “Kualqiier Dia” o “Hablarán las calles”.
El grup basc Segismundo Toxicómano es va crear a Vitòria l’any 1997. Sota influències de grups com RIP, Cicatriz o Cock Sparrer, es caracteritzen per un marcat estil punk amb lletres de caràcter social. El cuartet descarregarà el seu potent directe sobre el nostre escenari de Concerts del Pinar.
Josetxu, cantant del ja desaparegut grup Piperrak, porta des de 2015 actuant junt a una banda de músics coneguda com The Riber Rock Band. La nova formació, que segueix l’estil de l’anterior, toca cançons del seu EP propi i alguns clàssics de la formació original. Punk en estat pur per a fer-nos suar baix l’escenari.
Després d’una llarga retirada de la primera línia musical, Ana Curra compagina el seu treball com a professora de piano amb algunes actuacions en directe com la que ens oferirà al Pinar. El seu repertori es basa en un profund repàs a la carrera de Parálisis Permanente, sense oblidar el treball de Los Seres Vacíos i els seus temes en solitari. El seu últim treball, “HUACA”, no perd l’energia obscura que tant l’ha marcada com a icona del Post Punk.
Festa i lluita, així es defineixen Ebri Knight. La banda del Maresme (Barcelona) nascuda l’any 2003, fusiona el punk-rock amb el folk i consideren l’energia i el missatge de les seues cançons, les seues armes. Una guerrilla musical que explota des de les arrels fins la trinxera.
La banda nascuda durant la primavera del 2008 a la capital castellonenca, combina al seu repertori diferents estils de la Jamaica dels anys 60 com l’ska, el rocksteady o l’early reggae. Ritmes molt dinàmics i ballables amb els que demostrar un cop més que La Plana és tropical!
Malos Vicios és una banda castellonenca de punk rock melòdic nascuda en 1992. Amb lletres àcides carregades de ironia i sarcasme aborden la crítica social. El seu directe és adrenalina i compromís i han participat en els festivals més consagrats del panorama nacional. Supervivents de l’escena, incansables i inimitables, els tindrem actuant al Pinar del Grau de Castelló.
La banda de punk nascuda a Borriana, Ni Por Favor Ni Ostias, va tornar als escenaris el 2020 després de 9 anys de descans. Ara, han publicat el seu últim treball, “Tranquilos!!!” (2023) que presentaran al Pinar per a tot el nostre públic.
Liher és rock donostiarra i van començar a caminar com a grup l’any 2015. Treballen amb formats transmedia que uneixen música, il·lustració, narració i material audiovisual. L’últim disc “Eta hutsa zen helmuga” (2011) no deixa de costat el rock pesat que caracteritza la banda, però explora sons més lluminosos i diferents rítmiques. Riffs colorits amb els que ompliran el Pinar de la seua essència.
Aina Palmer és un grup de pop electrònic valencià format per Aina Monferrer (Aina Palmer) i Jordi Palau (Orxata Sound System). Amb el seu primer disc, “Psicopompa” (2020) donen naixement al moviment que anomenen “xonisme intel·lectual” i que practiquen amb estètica kitsch i amb la influència de grups com Antònia Font o Los Planetas. Guanyadors d’un Premi Ovidi el 2021, ens morim de ganes de ballar amb ells al nostre festival.
The Dance Crashers és un projecte de música jamaicana que aposta per un estil pur, amb poca fusió i intentant mantenir-se fidels als orígens però amb una sonoritat moderna, potent i actual. El 2018 publiquen el seu primer àlbum “Fabulous Coconut” on mostren maduresa musical i de producció i amb el que giren per tot l’estat durant tres anys. Ja el 2022 veu la llum “Rawtown”, un disc conceptual que narra el camí des de l’individualisme més pur fins a la col·lectivitat més absoluta passant pel reggae, l’ska, el dancehall o el rocksteady.
L’any 2019 naix a Vila-real el grup de punk rock Apologia, format per diferents músics de formacions anteriors. El seu primer disc amb títol homònim rep una gran acollida i els porta a ser nominats a millor disc de rock als premis Ovidi Montllor. Després de l’aturada per la COVID, reapareixen amb el seu segon treball, “Eterna Tempesta” (2022). Guitarres potents, ritmes ràpids i melodies enganxoses que juguen amb dos tipus de veus per a presentar un directe molt vistós.
S.A. són probablement una de les bandes més difícils de catalogar dins d’un únic estil musical. Potència i velocitat els defineixen a la perfecció i les seues lletres directes i amb molt de compromís social són una de les principals característiques del grup gasteiztarra. Més de trenta anys de bona música els han portat a actuar per Europa, Amèrica i Àsia. Al juliol tindrem l’oportunitat de gaudir de la seua força i actitud a sobre de l’escenari de Concerts del Pinar.